Використання Palantir та іншого софту в ЗСУ стане законним

Міністерство оборони України готує правову базу, щоб легалізувати в армії використання софту, зокрема розробленого американською компанією Palantir. Про це повідомила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко на технологічній конференції ІТ Арена.

На світовому рівні Palantir має контракти з ЦРУ, оборонними відомствами США, Великої Британії тощо. Виторг компанії у 2023-му сягнув $2,23 млрд, чистий дохід – $210 млн. В Україні компанія має шість проєктів.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • «Ми фокусуємося на тому, щоб всі розробки, у тому числі із компанією Palantir, були легалізовані, – сказала Катерина Черногоренко під час пресконференції. – Ми маємо дати військовим можливість безпечної роботи з даними на будь-якій платформі».
  • За її словами, цей процес – пріоритет цифрової команди Міноборони. «Ми зараз намагаємося розробити процедури, які переводять усі ці ініціативи у легальну площину», – додала Черногоренко.

Контекст

З 2014-го українська армія користується різним софтом, який переважно розробили волонтери. Серед них – системи для артилеристів «Кропива», GisArta, система ураження цілей із закритих позицій «Броня» тощо.

Більшість розробок не стоять на озброєнні в ЗСУ, тому їхнє використання нелегальне. «Висновок простий – технології пішли вперед, а наша нормативна база і підходи до захисту інформації потребують реформування», – казав Forbes у листопаді 2022-го Олег Гайдук, ексзаступник міністра оборони з питань цифровізації.

Ледь не єдиним легалізованим IT-продуктом в армії є система ситуаційної обізнаності Delta. На засіданні 4 лютого 2023-го Кабмін офіційно дозволив силам безпеки та оборони України користуватися платформою. Ця система ситуаційної обізнаності – ядро усього програмного забезпечення в ЗСУ. 

З 2022-го українська армія також почала використовувати розробки американської Palantir з капіталізацією $16,6 млрд. Американський гігант розробляє системи для аналітики даних за допомогою штучного інтелекту. Він об’єднує десятки баз даних, щоб показати зв’язки між ними й спрогнозувати розвиток подій. 

У лютому 2023-го французьке видання LʼExpress розповіло, що українські військові використовують на фронті мобільні центри розвідки Skykit. Це нова розробка Palantir, яку офіційно презентували лише в січні 2023-го. В українців Skykit з’явилися раніше, стверджує видання. 

Комплекс складається з великої валізи з акумуляторами, двома вбудованими моніторами, ноутбуком, дроном Quadcopter, антеною, камерою Trailcam Nano та програмним забезпеченням Meta-Constellation. Це дає змогу підключитися до одного з 40 супутників, що пролітають над Україною, а також використовувати дані, оброблені штучним інтелектом. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *