НБУ анонсував індивідуальні стратегії для банків щодо ОВДП

Національний банк та Міністерство фінансів розробляють індивідуальні стратегії для банків у питання залучення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) для фінансування потреб бюджету. Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний в етері Business Breakfast від Forbes Ukraine.

ОВДП – один із основних інструментів, за допомогою якого Україна під час війни залучає кошти для покриття дефіциту бюджету.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • При Раді фінстабільності працюватиме підгрупа за участі Мінфіну та Нацбанку, яка розгляне можливості додаткового залучення коштів до бюджету за рахунок ОВДП через механізм розробки індивідуальних стратегій для банків і банківських груп, заявив Пишний.
  • Найбільшого внеску очільник НБУ очікує від державних банків, з якими вже іде робота. «Уряд формуватиме свої стратегічні настанови, і через систему корпоративного управління доноситиме їх до банків», – зазначив Пишний.
  • Та приватний сектор, на думку НБУ, також має зробити свій внесок. Але тут є ризик через плани Верховної Ради другий рік поспіль підвищити податок на прибуток для банків до 50%, наголосив голова Нацбанку. Така ставка податку може ускладнити завдання із залучення ОВДП банками, вважає Пишний.
  • Очільник регулятора розраховує, що до другого читання НБУ матиме конструктивну дискусію з парламентарями з цього питання. 

Контекст

За останні чотири місяці 2024 року Мінфін запланував запозичити через ОВДП майже 400 млрд грн, що з урахуванням погашень має забезпечити надходження до бюджету 216 млрд грн «чистими». 

Ці понад 200 млрд грн стануть головним інструментом для покриття додаткових видатків на оборону – ідеться про розширення військових видатків на 500 млрд грн, які нещодавно підтримав парламент. 

Більшу частину цих запозичень через ОВДП має забезпечити банківська система. Forbes розбирався, чи вистачить у неї ресурсів. 

Та через такі обсяги є питання щодо можливостей внутрішнього боргового ринку у 2025 році. Наступного року залучення від ОВДП майже не перевищуватимуть погашення (сальдо лише 17 млрд грн), ідеться у проєкті бюджету-2025. Міністр фінансів Сергій Марченко визнав, що Мінфін наблизився до граничних можливостей на внутрішньому борговому ринку.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *