Мінагрополітики не переглядає прогнози посіву озимих попри посуху

Українські аграрії встигнуть посіяти озиму пшеницю на прогнозованих площах у 4,5–5 млн га попри посуху, повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький.

Земля надто суха для посіву озимих культур та проведення необхідних робіт із підготовки до посадки, повідомляють аграрії.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • «Зараз фактично триває посів озимої пшениці. Ще не активно, бо в більшості регіонів України посуха, відсутня волога в ґрунті. Ми тільки на старті посівної кампанії з точки зору обсягів. У західних регіонах, на Одещині опади пройшли і створюються сприятливі умови для посіву озимих культур, зокрема пшениці», – сказав він.
  • Висоцький пояснив, що оптимальне вікно для посіву озимої пшениці – до середини жовтня, а в деяких регіонах – і до кінця жовтня.
  • «Поки що час для посіву є. З урахуванням цих факторів плани щодо посіву озимої пшениці не зменшені і діапазон від 4,5 до 5 млн га залишається актуальним. Звісно, далі все залежатиме від погодних факторів. Сподіваємося, що в другій половині вересня – в жовтні погода дозволить ці плани реалізувати», – сказав він.
  • Урядовець нагадав, що врожай пшениці в 2024 році становив близько 22 млн т. Внутрішнє споживання сягає майже 6 млн т. Тобто Україна зібрала пшениці втричі більше, ніж складає споживання всередині країни. Щоб не допустити надмірного експорту пшениці, між Міністерством аграрної політики та продовольства, виробниками і трейдерами було підписано меморандум, в якому зазначено, що експорт не може бути більшим за 16,2 млн т пшениці в поточному році. 
  • Згідно з меморандумом, кількість пшениці, необхідна для внутрішнього споживання, буде доступна. Якщо цієї позначки буде досягнуто, то в уряду є можливість зупинити експорт. 
  • За даними Мінагрополітики, в Україні вже намолочено 39,06 млн т нового врожаю, зібраного на площі 10,9 млн га. Загалом зібрано 30,08 млн т зернових, 8,2 млн т олійних та 741 500 т цукрового буряку. 

Контекст

Посуха в Україні сповільнила сівбу озимих культур, писало напередодні агентство Bloomberg. Землі надто сухі, щоб садити на них будь-які культури. Хоча ціни на пшеницю значно нижчі від піку, встановленого після вторгнення РФ до України, вони зросли в останні тижні. 

Виробництво пшениці в Україні приблизно на третину нижче за довоєнний рівень після того, як вона втратила землі через вторгнення. Посівна площа України становить приблизно половину від того, що було в цей же час минулого року.

Вища за норму температура в Україні у другий тиждень вересня, згідно з даними Міністерства сільського господарства США, «погіршила посуху» для посіву озимих культур і раннього зростання.

Дощі цього тижня повинні трохи допомогти ґрунтовій вологості для чорноморської пшениці, але для значного покращення і щоб розвіяти побоювання щодо посухи, потрібно набагато більше, повідомив синоптик Maxar. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *