Мінфін розраховує на спільне рішення щодо податкових змін до вересня

Міністерство фінансів готове до подальшої дискусії щодо підвищення податків, але очікує, що спільне рішення для забезпечення запиту Сил оборони буде ухвалено до вересня, повідомив міністр Сергій Марченко після зустрічі влади з представниками Ради з підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.

Український бізнес різко розкритикував законопроєкт Кабміну про податкові зміни. Підприємці ініціювали обговорення альтернативних шляхів наповнення держбюджету.

Ключові факти

  • Разом з представниками бізнесу, членами Ради з питань підтримки підприємництва урядовці обговорили урядові пропозиції щодо наповнення державного бюджету за рахунок податків, а також додаткові шляхи підвищення доходів для фінансування оборони на понад 500 млрд грн (60% з цих коштів підуть на зарплати військовим, 40 % – на зброю, техніку та інші критичні витрати)
  • Урядова пропозиція передбачає забезпечити три чверті військової потреби за рахунок збільшення внутрішніх запозичень, а також перевиконання діючих доходів держбюджету у тому числі за рахунок детінізації економіки. І одну чверть – за рахунок перегляду деяких податків.
  • Представники уряду, Верховної Ради та бізнесу домовились про подальшу співпрацю, щоб знайти додаткові рішення в максимально короткі строки.

Ключова цитата

  • «Ми запропонували способи та готові до дискусії і розгляду всіх позицій, однак маємо у найкоротші терміни напрацювати спільне конструктивне рішення для забезпечення запиту Сил оборони. Рішення має бути ухвалено до вересня», – наголосив Марченко. 

Контекст

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Уряд очікує, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

25 липня Американська торговельна палата в Україні закликала українську владу посилити боротьбу з тіньовою економікою, перш ніж підвищувати податкове навантаження на добропорядних платників податків. 

Різко розкритикували урядовий законопроєкт бізнесмени, члени Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану при президентові України Олександр Конотопський та Олег Гороховський.

Своєю чергою голова профільного комітету Гетманцев заявив, що урядовий законопроєкт потребує доопрацювання, але підняття окремих податків не уникнути.

Детальніше про що домовилися бізнес і влада у питанні оподаткування під час зустрічі 31 липня – у матеріалі Forbes Ukraine.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *